Det er kun de færreste mennesker, der med hånden på hjertet kan sige, at de aldrig har oplevet at forelske sig. Vi bliver (næsten) alle forelsket flere gange i løbet af vores liv, og hver eneste gang føles det som noget helt specielt, som ingen andre nogensinde har prøvet før. Det er i høj grad en kemisk reaktion, der foregår i hjernen. Men hvorfor bliver vi overhovedet forelsket? Det spørgsmål forsøger vi at svare på i denne artikel.
Hvorfor bliver man forelsket? Man bliver forelsket ud fra tre ting, hvor der både er et romantisk aspekt, et driftigt aspekt, samt en følelse af fortrolighed og binding til et andet menneske. Disse ting udløser et hormon, der kaldes oxytocin, som man også kalder for kærlighedshormonet. Dette hormon kommer i meget store mængder, når man bliver forelsket, og giver nærmest en følelse af at være på lykkepiller.
Forelskelse har meget at gøre med forår. I foråret, når der bliver mere lyst og varmere, så får vi mere lutropin i kroppen, hvilket giver en større lyst til hinanden, mænd og kvinder imellem. I forårsmånederne ser man en stigning på hele 20%.
Hjernen bliver ligeledes fyldt med det stof, der hedder dopamin. Dopamin giver en følelse af belønning. Dette kan man få af flere ting, heriblandt succesoplevelser, mad, gaver og lignende.